Na de herfstvakantie kozen de kleuters een project over spinnen.

We gingen op spinnenjacht in de schooltuin, bewonderden de prachtige spinnenwebjes, knutselden zelf een mooi spinnenweb en spin, bewogen als een spin en deden veel activiteiten met koorden en touwtjes. We weten nu heel veel over deze nuttige beestjes.

Nadien werkten we rond…. Sinterklaas. Uiteraard. Die mag niet ontbreken in december.We werkten het boekje ‘Sinterklaas en het kleine hoogtevreespietje’ uit.We hadden het dus ook een beetje over bang zijn en hoe gaan we hiermee om.

 

Met kerst beleefden we de kerstsfeer met de kerstman, kerstliedjes,  en natuurlijk mocht een kerstboom niet ontbreken: we werkten rond het boek: Het boompje.

Het kleine boompje is niet gelukkig, want het heeft geen zachte groene blaadjes, maar harde, stekelige naaldjes. En hij wil graag net zo mooi zijn als de andere bomen. Met Kerstmis gaat ten slotte zijn wens in vervulling, maar anders dan hij had gedacht..

. We gingen ook naar het bos, we bewonderden de grote kerstboom voor het kasteel, we roken zijn heerlijke dennengeur en voelden aan zijn priknaaldjes, ook merkten we op dat de andere bomen in het bos kaal waren. Behalve de hulst, die had nog mooie groene prikblaadjes en rode besjes.

We speelden een luisterspel, waarbij we een kindje moesten zoeken in het bos dat zich verstopt had en met de belletjes van de kerstman rinkelde.

We deden ook leuke estafette- en tikspelletjes met dennenappels.

Terug in de klas hebben we met een takje van de dennenboom geschilderd.

Verder knutselden we ook een cadeautje voor onder de kerstboom en we stuurden een zelfgemaakte postkaartje naar ons huis. We leerden een nieuwjaarsliedje.

Na de kerstvakantie kozen de kleuters opnieuw een project: Monsters!

We werken het boekje uit: Trol en het Pietertje

Een trol probeert een Pietertje (= een kleine jongen) te vangen. Elke dag om twaalf uur stipt doet hij een poging, maar het Pietertje weet altijd te ontsnappen. Dan zingt het plagerig een pestliedje ‘Slome, slome duikelaar, je kunt mij toch niet vinden…’ Van ellende moet de trol tevreden zijn met takjes en stenen. Op een dag gebeurt er helemaal niets. De trol is niet in de wei, niet bij de brug. Het Pietertje stapt naar huis en denkt: Ik heb gewonnen ! Hij maakt deeg voor een cake en voelt zich heel fijn. Helaas de trol had zich verstopt in de grote keukenkast en slokt het Pietertje op. Maar Pietertjes smaken afschuwelijk en in een twee drie zit het Pietertje opnieuw op de keukenvloer. Dan ruikt de trol de lekkere cake en worden ze vrienden. Sindsdien eet de trol nooit meer takjes en steentjes en Pietertjes hoeven niet meer bang te zijn voor trollen.
Een eenvoudig en leuk prentenboek dat herkenbare thema’s behandelt als bang zijn, vriendschap en vrede sluiten.

Het beloven monsterlijk leuke weken te worden.

Grrrrrrroetjes juf Leentje en juf Emily